nieuws

Hypotheekmarkt in nog dieper dal

Archief

Het aantal aanvragen voor hypotheken is op een dieptepunt beland, aldus het Financieele Dagblad. Door een combinatie van nieuwe gedragsregels van banken en onzekerheid over de economie is de interesse vanaf augustus scherp gedaald. Daarmee lijkt het effect van de verlaagde overdrachtsbelasting, die per 1 juli is ingevoerd en die de schatkist euro 1,2 mrd kost, na een maand al uitgewerkt.

Hypotheekmarkt in nog dieper dal

 Het kabinet-Rutte wilde de moeizame huizenmarkt vlot trekken met een tijdelijke verlaging van deze belasting van 6% naar 2% van de koopsom.
In juli waren er meer aanvragen, maar daarna ging het bergafwaarts. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) laat op zijn website zien dat er in augustus nog maar gemiddeld tweeduizend aanvragen per week binnenkwamen voor een hypotheekofferte, de eerste stap op weg naar een hypothecaire lening. Vergeleken met de juliweken is dat een halvering. Niet alleen de vakantiemaand augustus was slecht. In de eerste drie weken van september was de markt niet veel beter: rond de 2400 door het HDN geregistreerde aanvragen per week. Dat is ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Minder hypotheek ondanks lagere taks
(Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
Nederlandse hypotheek van Duitse bank
(Volkskrant, pag. 22)
 
Goedkoper huis voor rijkere koper
(Algemeen Dagblad, pag. 19)
 
Revalideren in de Spaanse zon
(De Telegraaf, pag. 3)
 
Provisieverbod uitvaartpolis
(De Telegraaf, pag. 23)
 
De uitvaart wodt duur betaald
(Volkskrant, pag. 21)
 
Enquête: ongezond leven, hogere zorgpremie
(Het Parool, pag. 18)
 
Hogere zorgpremie rokers geen kans
(Metro, pag. 2)

Reageer op dit artikel