nieuws

‘Gedragscode zorgt voor meer provisiehypotheken’

Archief

Banken gaan met

 

AFM praten over

 

invulling code

 

De per 1 augustus aangescherpte Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) zorgt voor een sterke toename van het aantal hypotheken dat op provisiebasis wordt gesloten, signaleert De Financiële Makelaar. Eind deze maand willen banken met de AFM gaan praten om meer vrijheid te krijgen bij het toepassen van de nieuwe normen.

 

Bij de serviceprovider is het aandeel van provisieloze hypotheken – tot augustus meer dan 85% – de laatste maand sterk gedaald. Door de strengere financieringsnormen kunnen vooral klanten die lagere hypotheken sluiten en klanten die de woning willen verbouwen, de advies- en bemiddelingsnota niet of niet volledig meer meefinancieren met de hypotheek. "Inbreng van eigen geld is noodzakelijk om de woning te kunnen kopen. De oplossing voor dit probleem lijkt gezocht te worden in ‘provisieland’, terwijl dit volgens de NHG-normen helemaal niet nodig is!", stelt de Financiële Makelaar. "De NVB zet een stap terug in de tijd en creëert vervolgens een ongelijk speelveld tussen intermediairs en rechtstreekse verkoop."

 

Bij een woning van _ 150.000 kan de consument onder de GHF zo’n _ 6.000 minder lenen dan met NHG, heeft de serviceprovider becijferd. "Wanneer een consument kiest voor een adviseur die volledig netto werkt, betekent dit, dat de consument over eigen geld moet beschikken."

 

Banken hebben een voordeel omdat zij veelal nog 1% afsluitkosten rekenen. "Indien geen sprake is van een verbouwing, past dit over het algemeen binnen de 106%-norm. Echter, consumenten realiseren zich niet dat de werkelijke kosten veel meer bedragen dan de betaalde afsluitkosten. De bankadviseur hoeft hier niet volledig open over te zijn."

 

Vrijheid

Om onder meer deze problemen te kunnen oplossen, gaat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komende week praten met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de minister van Financiën over de nieuwe hypotheeknormen. De NVB wil praten met de toezichthouders om meer vrijheid te krijgen bij de verstrekking van hypotheken, met name aan starters. "Het overleg vindt plaats met de minister en de banken", aldus een AFM-woordvoerder. "In de Tweede Kamer is bij de behandeling van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen maanden geleden al afgesproken dat als er knelpunten zouden zijn rond de nieuwe normen er overleg zou plaatsvinden met de banken", aldus de AFM. "Dat gaat dus binnenkort gebeuren."

 

Minister De Jager van Financiën stuurde in maart de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen naar de Tweede Kamer en trok hiermee zijn voorstel tot nadere wetgeving omtrent hypotheekverstrekking in. "Een mijlpaal in de regulering van hypotheekverstrekking in ons land", zo reageerden destijds de NVB en het Verbond van Verzekeraars, die de code samen hebben opgesteld. De strengere hypotheeknormen gelden sinds 1 augustus en leiden sindsdien tot veel discussie.

 

Reageer op dit artikel