nieuws

Consumentenbond legt lage respons uit als intransparant

Archief

Openheid in de financiële sector over de verdiensten is nog ver te zoeken. Die stelling poneert de Consumentenbond na een onderzoek onder 1.400 hypotheekadviseurs. Die conclusie volgt op het gegeven dat "slechts" 154 kantoren gehoor gaven aan het verzoek tot deelname.

 

De Consumentenbond vroeg bij de hypotheekadviseurs naar de tijd en kosten voor advies en bemiddeling voor het fictieve stel Pim en Lia. Die willen een hypotheek van _ 350.000 (110% van de woningwaarde), voor de helft op basis van banksparen en de andere helft aflossingsvrij, met een rentevastperiode van 10 jaar, inclusief overlijdensrisicoverzekering. De 154 kantoren die de moeite namen om aan het onderzoek mee te doen, kwamen gemiddeld tot een adviesduur van 24 uur. De gemiddelde vergoeding voor de advieskosten bedroegen bij een vast bedrag _ 2.800, bij advies op uurbasis _ 122 per uur dus _ 2.900 in totaal en op provisiebasis _ 3.000.

 

Volgens de bond is de respons een teken dat "de sector zijn kop in het zand steekt". Die zou "nu eindelijk" open moeten worden over de kwaliteit én de prijs van hun adviezen: "Daar hebben consumenten wettelijk recht op." Met de campagne ‘Begrijp je geld?! Weet waar je voor tekent’ wil de bond consumenten bewust maken van de kosten van een hypotheekadvies. Dat doet de bond onder meer met de stelling dat "veel financieel adviseurs na jaren van schandalen met torenhoge provisies, vooruitlopend op het wettelijk provisieverbod in 2013, op een andere manier geld in rekening brengen voor hun diensten, namelijk via een uurtarief, abonnement of vast bedrag".

 

Reageer op dit artikel