nieuws

Brand snoepfabriek zware schadepost AXA Belgium

Archief

Op maandag 5 september werd de snoepfabriek van Frisia in Harlingen, onderdeel van het Belgische Astra Sweets, getroffen door een verwoestende brand. De schade wordt geraamd op _ 17 mln. Astra Sweets is volledig via de Belgische markt verzekerd, waarbij AXA Belgium de leidende verzekeraar is.

 

Astra Sweets geldt als een van de grootste snoepproducenten van Europa, met vestigingen in Turnhout, Breda en Harlingen. In de fabriek in Harlingen werden onder de naam Frisia voornamelijk spekken en marshmallows geproduceerd, bestemd voor de Nederlandse en Europese markt.

 

De brand is ’s ochtends ontstaan in een spiraaldroger in een van de productieruimten. Naar de exacte oorzaak wordt nog nader onderzoek verricht. Door de felle wind liet de snel om zich heen grijpende brand zich moeilijk blussen. Pas in de middag kon het sein brand meester worden gegeven en heeft het nablussen nog lang geduurd. Met uitzondering van een gebouw waar verpakkingslijnen staan en een voorraadmagazijn, is de hele fabriek verwoest. Momenteel wordt onderzocht of de productie elders kan worden uitbesteed.

 

Namens betrokken verzekeraars werd Cunningham Lindsey Nederland ingeschakeld voor de expertise. Voor het verrichten van contra-expertise heeft Astra Sweets zich gewend tot de Nederlandse tak van Troostwijk Expertises. Commercieel manager Mathijs Hoek van Troostwijk is als schade-expert actief betrokken bij dit dossier.

 

Reageer op dit artikel