nieuws

Aantal autodiefstallen daalt

Archief

Bij autoverzekeraars kan één rimpel op het voorhoofd verdwijnen: het aantal diefstallen van personenauto’s is in de eerste helft van dit jaar namelijk gedaald.

 

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft 5.707 diefstallen geregisteerd, 155 (3%) minder dan in de eerste zes maanden van 2010. Ten opzichte van het begin van deze eeuw is sprake van een halvering van het aantal autodiefstallen.

 

De Volkswagen Golf blijft onder het dievengilde het meest populair: elke dag krijgen vijf Golfjes een nieuwe, onrechtmatige bezitter. Het diefstalrisico is 0,15%. In dat opzicht moeten bezitters van een Audi Quattro zich nog de meeste zorgen maken: het diefstalrisico daarvan is 0,89%. Onder de nieuwe auto’s valt de verdubbeling van het aantal gestolen BMW’s op.

 

Bromfietsen

AVc constateert verheugd een daling van het aantal diefstallen van bestelauto’s (-11%) en vrachtwagens (-15%). Daarentegen wordt de noodklok geluid voor brom- en snorfietsen, waarvan het aantal diefstallen dit jaar op 15.000 lijkt uit te komen. Georganiseerde bendes zorgen voor de sterke stijging, waarvan de gestolen bromfietsen/scooters vaak onder vals kenteken of in onderdelen worden doorverkocht of worden gebruikt voor overvallen. "Momenteel wordt nog geen kwart teruggevonden. Hoog tijd voor actie", zegt AVc-directeur Guus Wesselink.

 

Van de gestolen personenauto’s wordt bijvoorbeeld 46% teruggevonden. Dat percentage is echter bij caravans, met 70 (48) diefstallen in het eerste halfjaar, slechts 6%.

 

Reageer op dit artikel