nieuws

SNS Reaal gaat over op Het Nieuwe Werken

Archief

De raad van bestuur van SNS Reaal heeft besloten dat het hele concern, inclusief de bedrijfstop, overgaat op Het Nieuwe Werken (HNW). Er wordt een uitzondering gemaakt voor een klein aantal medewerkers met een functie waarbij aanwezigheid vereist is, zoals receptie, beveiliging en de SNS Winkels.

 

De raad van bestuur van SNS Reaal heeft zelf het goede voorbeeld al gegeven door op 6 december te starten met flexibel werken. "Om duidelijk te maken dat we volledig achter Het Nieuwe Werken staan, heeft de top van ons concern geen eigen werkplek meer en

 

werken we zo veel mogelijk papierloos", zegt Dick Okhuijsen, die binnen de raad van bestuur verantwoordelijk is voor de invoering van Het Nieuwe Werken. Volgens de planning zal eind 2011 bijna de helft van het personeel werken volgens het nieuwe concept en het is de bedoeling dat rond 2013 alle 7.400 medewerkers zijn overgegaan op Het Nieuwe Werken.

 

Flexibele werkplekken

 

Het besluit voor totale invoering van ‘Het Nieuwe Werken’ volgt op een succesvolle proef, die in 2009 en 2010 is gehouden onder 550 medewerkers in Alkmaar en Utrecht. Daarvan werkt nu 92% gemiddeld anderhalve dag per week thuis. De medewerkerstevredenheid van de proefpersonen is in die periode gestegen van 7,18 naar 7,61. Driekwart zegt effectiever te werken.

 

SNS Reaal gaat nu flexibele werkomgevingen inrichten en stelt technische hulpmiddelen zoals smartphones en laptops ter beschikking aan alle medewerkers.

 

Uitgangspunt is dat medewerkers de helft van hun werktijd vanuit huis gaan werken. Volgens Okhuijsen snijdt het mes daarmee aan twee kanten: "We zetten het primair in om de medewerkerstevredenheid te verhogen, wat leidt tot een hogere productiviteit. Tegelijkertijd zullen de operationele kosten en huisvestingskosten aanzienlijk dalen door Het Nieuwe Werken."

 

Reageer op dit artikel