nieuws

Defam en Aefect veroordeeld om ‘stofzuigerlening’

Archief

De rechtbank Utrecht heeft Aefect Adviescombinatie veroordeeld voor schending van de zorgplicht als ‘financieel adviseur’. Dat deed het Puttense bemiddelingsbedrijf door aan de colportageverkoop van dure stofzuigers leningen en aandelenleaseovereenkomsten uit de stal van Fortis te plakken.

Defam en Aefect veroordeeld om ‘stofzuigerlening’

De zaak dateert uit 2000, toen een vertegenwoordiger van het bedrijf Kinij Malden bij een klant aan huis kwam om hem een stofzuiger van € 2.630 te verkopen. Die aankoop werd door Aefect gekoppeld aan een Spaar-Optimaal-Plan: "een combinatie van gespreide betaling met een spaarplan". Dit plan voorzag in een lening plus aandelenleaseovereenkomst van € 28.500. De lening kwam van Defam, de belegging verliep via KBW Wesselius (ook Fortis Bank Nederland); aan Cardif werd nog een premie voor een levensverzekering betaald. Na de looptijd van vijf jaar resteerde voor de klant nog een restschuld van ruim € 7.000, die hij echter nimmer voldeed.
De rechtbank Utrecht heeft de overeenkomst nu op basis van de Colportagewet nietig verklaard en beticht zowel Defam als Aefect ervan hun zorgplicht te hebben verzaakt.
Diezelfde dag werd Defam door de rechtbank Utrecht nog een keer veroordeeld voor het schenden van de zorgplicht, dit keer samen met tussenpersoon VIP Finance (Nieuw-Vennep).
 

 

Reageer op dit artikel