nieuws

CPB bepleit afschaffing overdrachtsbelasting

Archief

De overdrachtsbelasting die huizenkopers betalen, moet worden vervangen door een belasting op de waardestijging van woningen. Dat voorstel doet Sijbren Cnossen van het Centraal Planbureau (CPB) in zijn boek Three VAT Studies .

CPB bepleit afschaffing overdrachtsbelasting

De bundel bevat drie studies over de btw. Volgens Cnossen is overdrachtsbelasting onrechtvaardig en wordt het belastingstelsel erdoor verstoord. "Er bestaan grote verschillen in de belastingdruk op onroerende goederen. BTW-heffing over de waardestijging elimineert deze nadelige belasting-op-belastingeffecten van de overdrachtsbelasting", aldus het CPB. "Momenteel wordt onroerend goed alleen belast bij eerste oplevering. Daarna is de verkoop onbelast voor de BTW en dat geldt dus ook voor de waardestijging."

Reageer op dit artikel