nieuws

Aegon verlaagt hypotheekrente actief bij hogere woningwaarde

Archief

Woningen bestaande

 

klanten voortaan

 

jaarlijks getaxeerd

 

Aegon gaat voor bestaande klanten de hypotheekrente automatisch verlagen als de waarde van de woning zodanig is gestegen dat de lening in een andere risicocategorie valt met een lagere bijbehorende rente.

 

Het vervallen van de risico-opslagen levert klanten rentevoordelen van 0,1% op.

 

"Door het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NBWO) wordt op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses, een betrouwbare waardebepaling afgegeven. Als er sprake is van een waardestijging ten aanzien van de waarde bij het sluiten van de hypotheek, dan kan dit leiden tot een lagere hypotheekrente voor de klant", zo licht Aegon toe. Het hypotheekbedrijf hanteert opslagen voor leningen tussen 75% en 90% van de executiewaarde en voor leningen tot 125% van de executiewaarde. "Wij hebben de rente altijd al aangepast voor klanten die zelf een verzoek deden aan de hand van een recente WOZ-beschikking of taxatie. Vanaf heden doen wij dit proactief voor onze klanten."

 

Minimaal 10%

Aegon zegt nu al meer tevreden klanten te hebben, doordat de hypotheek standaard wordt verlengd op basis van de actuele woningwaarde en rente. "Nu gaan we een stap verder en verlagen we de rente van een hypotheek automatisch als na modelmatig taxeren blijkt dat het huis minimaal 10% in waarde is gestegen en een eventuele renteopslag kan komen te vervallen." De taxatiekosten zijn voor rekening van Aegon, die nu voor het eerst zo’n taxatie heeft toegepast op de volledige portefeuille. Het voornemen is om jaarlijks te gaan taxeren. "Daarnaast kunnen marktbrede ontwikkelingen, zoals stijgingen of dalingen van de woningprijzen, aanleiding zijn om de portefeuille weer te gaan taxeren", laat een woordvoerder weten.

 

Aegon meldt overigens dat een daling van de woningwaarde niet tot een extra risico-opslag zal leiden.

 

Eventuele renteverlagingen gelden niet voor NHG-hypotheken en spaarhypotheken. "Er zijn situaties, zoals bij een spaarhypotheek, waarbij een renteverlaging niet altijd voordelig is voor de klant." Een klein deel van de portefeuille valt bovendien buiten de automatische verlaging, omdat de betreffende woningen niet modelmatig te taxeren zijn.

 

Reageer op dit artikel