nieuws

Vijf aanhoudingen rond failliet Hypotheekpad

Archief

De Fiod heeft eerder deze maand vijf aanhoudingen verricht in "een onderzoek naar een malafide financieel bemiddelingsbureau". Het gaat om het in 2009 failliet verklaarde Hypotheekpad.

 

Het vijftal wordt verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte én faillissementsfraude. In de jaren 2005 tot en met 2009 werden particulieren voor enkele miljoenen getild. Het Rotterdamse kantoor Hypotheekpad, met een callcenter in Enschede, ging september 2009 failliet, na een eerdere inval door de AFM. Het onderzoek van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) startte ook na aangiftes van de toezichthouders AFM en DNB.

 

Tientallen mensen werden door Hypotheekpad verleid hun hypotheek over te sluiten en voor bijna vijf miljoen euro werd als belegging ingelegd. Volgens het laatste curatorverslag is _ 3,6 mln daarvan echter anders besteed. Het vermoeden is dat het geld is opgegaan een de bedrijfsvoering en privé-uitgaven. De teller van de totale schuldenlast van Hypotheekpad stond eerder dit jaar al op _ 4,2 mln.

 

Een 49-jarige verdachte uit Enschede is voor veertien dagen in bewaring gesteld. Bij zijn 47-jarige echtgenote in Purmerend is de woning doorzocht en is beslag gelegd op administratie, goederen en bankrekeningen "in de hoop nog gelden af te kunnen nemen ten gunste van de slachtoffers". De andere aanhoudingen betreffen de 61-jarige aandeelhouder uit Franeker, een 57-jarige man uit Almere en een 39-jarige vrouw uit Enschede.

 

Reageer op dit artikel