nieuws

‘Verzekeringsparadox geldt ook voor zorgmarkt’

Archief

Econoom Jeroen Hinloopen, bekend van zijn pleidooi tegen sturing door verzekeraars in de markt voor autoruitschades, waarschuwt nu ook voor te veel invloed van verzekeraars in de gezondheidszorg. “Als je het aan de verzekeraars zou overlaten, is er ook hier geen enkele prikkel meer in het systeem, voor de verzekeraar noch voor het ziekenhuis, om de kosten te laten dalen”, zegt hij in een interview met AM.

‘Verzekeringsparadox geldt ook voor zorgmarkt’

De hoogleraar, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, ziet niet in waarom zorgverzekeraars consumenten naar bepaalde zorgverleners zouden moeten 'sturen': "Ze zeggen dan wel: wij kunnen die zorg efficiënt inkopen, maar daar ben ik in het geheel niet van overtuigd. Ik zou dus zeggen: keer weer gewoon iedereen het geld uit. Dan laat je de keus bij de consument."
In de ogen van Hinloopen zou iedere contractuele verbinding tussen verzekeraars en spelers op product- en dienstenmarkten moeten worden verboden. De vraagtekens die het Verbond van Verzekeraars begin deze maand zette bij zijn theorieën, vindt hij lariekoek. "Misschien willen ze mij ermee in een kwaad daglicht stellen. Hoe nadrukkelijker zo'n reactie, hoe sterker ik geneigd ben om te denken: ik heb blijkbaar de vinger op de zere plek gelegd."

Reageer op dit artikel