nieuws

Verzekeraars vragen aandacht voor winterse risico’s

Archief

Vrijwel tegelijk met de eerste sneeuwvlokken hebben ASR en Centraal Beheer de aandacht gevestigd op risico’s die samenhangen met het winterse weer, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van winterbanden.

Verzekeraars vragen aandacht voor winterse risico’s

ASR liet 1.447 Nederlanders ondervragen over hun winterse gedrag. Daaruit blijkt dat 69% nooit op winterbanden rijdt; 27% laat zijn banden in de winterperiode standaard vervangen. Ruim twee vijfde denkt ten onrechte dat rijden in het spoor van andere auto's de beste grip geeft. Wel wordt de auto, net als de (eigen) woning, over het algemeen goed voorbereid op winterweer, aldus ASR.
Centraal Beheer liet samen met leasemaatschappij Athlon schadedossiers inzien door verkeerspsycholoog Adriaan Heino. Die kwam tot de conclusie dat auto's op zomerbanden in de winter voor structureel meer ongelukken zorgen dan auto's met winterbanden. "Wel blijkt hierbij, dat de incidenten in de winter gemiddeld kleiner zijn dan in de zomer, ongeacht de bandensoort." De schadekosten per schadegeval zijn 's winters lager dan in de zomermaanden, waarbij er geen onderscheid is tussen schade met winter- of met zomerbanden. Afgelopen winter is het aantal gemonteerde winterbanden met 70% gestegen tot 1,2 miljoen.

Reageer op dit artikel