nieuws

Verbond vindt evaluatie provisieregels ‘triest rapport’

Archief

Het onderzoek dat SEO heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Financiën naar de effecten van de nieuwe provisieregels op de advisering en verkoop van complexe financiële producten, heeft in de ogen van het Verbond van Verzekeraars “een triest rapport” opgeleverd. Dat zei directeur Leo de Boer maandag ten overstaan van vierhonderd bezoekers in de Jaarbeurs in Utrecht.

Verbond vindt evaluatie provisieregels ‘triest rapport’

Zij woonden daar een informatiebijeenkomst van de Federatie van Assurantieclubs bij, met de beloningskwestie als voornaamste onderwerp. Volgens De Boer laat het SEO-rapport zien dat regels vooral worden nageleefd omdat het moet, maar dat van een cultuurverandering nog geen sprake is.
"Het intermediair moet adviseur zijn van de klant en geen verkoper namens verzekeraars en daar past geen beloning van de fabrikant aan het intermediair bij. Dat is geen modegril maar een principe van onze kant", zo bekrachtigde hij het al langer bekende 'CAR-standpunt' van de verzekeraars.
De Boer benadrukte dat niet alleen het intermediair hierdoor wordt geraakt. "Denk aan het ontwikkelen van nettoproducten, aanpassingen van ict-systemen, andere inrichting van de buitendienst en niet in de laatste plaats het wegvallen van het provisiewapen; verzekeraars zullen zich op kwaliteit en service moeten gaan onderscheiden. Het is heel ingrijpend."
Op 25 november debatteert de Tweede Kamer over de beloningsregels voor financiële dienstverleners.

Reageer op dit artikel