nieuws

SP-vragen over snijden in zorgpolis bijstandtrekkers

Archief

De Kamerleden Renske Leijten en Sadet Karabulut (beiden SP) hebben aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vragen gesteld over gemeenten die vanwege rijksbezuinigingen het mes zetten in de collectieve zorgverzekering voor bijstandgerechtigden. “Vinden de bewindslieden het wenselijk dat daardoor het aantal onverzekerden en zieken zal groeien”, vragen de SP-ers.

SP-vragen over snijden in zorgpolis bijstandtrekkers

"Zo nee, willen de bewindslieden dan maatregelen nemen om de uitkleding van collectieve voorzieningen tegen te gaan", aldus Leijten (foto) en Karabulut. "Hoeveel extra premie of hogere eigen bijdragen zullen mensen met een laag inkomen overigens gaan betalen, wanneer deze collectieve voorzieningen worden     geschrapt", vervolgt het SP-duo. Zij vragen verder of de bewindslieden het wenselijk vinden dat de premies voor het aanvullende pakket met onder andere tandzorg en fysiotherapie voor mensen met een laag inkomen wordt verhoogd.
De SP'ers veronderstellen dat momenteel een half miljoen Nederlanders een dergelijke collectieve ziektekostenpolis hebben (400.000 volwassenen en 100.000 kinderen). De Kamerleden willen echter graag exact weten hoeveel gemeenten een collectieve zorgverzekering bieden voor mensen met een inkomen boven 110% van de bijstandsnorm en hoeveel mensen uit deze groep van zo'n regeling gebruik maken.

Reageer op dit artikel