nieuws

NMA ziet opvallende stijging in marge op hypotheekrente

Archief

Sectorstudie

De Quick Scan is onderdeel van een bredere sectorstudie naar de marktwerking op de hypotheekmarkt, die in het voorjaar van 2011 wordt afgerond. De NMA nodigt nu banken en andere belanghebbenden uit om te reageren op de bevindingen.
 
"Hoge marges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking, maar mogelijk zijn er ook nog andere verklaringen", zegt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch. In de eerste analyse van de markt heeft de NMA rekening gehouden met diverse stijgingen in de kosten van de financiering, zoals veranderingen van risicopremies en het gebruik van duurdere financieringsbronnen zoals spaargeld. De conclusie blijft echter dat de hypotheekrentes in ons land opvallend hoog zijn.
 
In Nederland hebben zo'n 3,5 miljoen huishoudens een hypotheek op een totaal van bijna vier miljoen eigen woningen. In totaal staat in Nederland voor zo'n _ 590 miljard hypotheekschuld uit.

Reageer op dit artikel