nieuws

Minder lenen bij NHG-hypotheek

Archief

Huizenkopers kunnen volgend jaar tot wel tienduizenden euro’s minder lenen voor een NHG-hypotheek. De Nationale Hypotheek Garantie verlaagt per 1 januari de zogeheten woonquotes. De aanscherping treft vooral starters en huishoudens met een lager inkomen, zo meldt De Telegraaf vandaag.

Minder lenen bij NHG-hypotheek

Met de maatregel volgt de NHG het advies op van budgetinstituut Nibud. Dit moet voorkomen dat gezinnen die minder te besteden hebben in financiële problemen komen, zo vervolgt het artikel in De Telegraaf.
Door de nieuwe NHG-woonquote kan een tweeverdienershuishouden met een inkomen van € 20.000 en € 15.000 bij een toetsrente van 4,9% ruim 130.000 lenen, dat is nu nog dik 160.000. Dat is een daling van 30.000 euro, oftewel 20%, zo blijkt uit berekeningen van de Hypotheekshop. Ook bij hogere inkomens leidt de verlaagde woonquote tot lagere leenmogelijkheden, de daling bedraagt dan ongeveer 3 à 5% van het hypotheekbedrag.
NHG-directeur Karel Schiffer vindt het erg vervelend dat dit uitgerekend mensen met lage inkomens raakt. "Juist in deze tijd waarbij de woningmarkt in zwaar weer verkeert, komt het ongelegen dat we deze maatregel moeten nemen."
Hypotheekadviseur Jos Koets waarschuwt voor de gevolgen van de verscherpte NHG-norm: "Door eerdere afschaffing van de koopsubsidie en starterslening, en nu de verscherping van de NHG-normen wordt het voor lagere inkomens steeds lastiger om een huis te kopen."
(De Telegraaf, pag. 7)
 
Strengere normen voor hypotheken
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
Ballast Nedam kort pensioenen
(De Telegraaf, pag. 19)
 
SNS Bouwt problematische portefeuille volkomen af
(De Telegraaf, pag. 21; Het Financieele Dagblad, pag. 15, Volkskrant, pag. 25)
 
'Rekenrente niet van invloed op pensioenen'
(De Gelderlander, pag. 13; Het Financieele Dagblad, pag. 4)
 
Motie: pensioen niet korten vanwege rente
(Trouw, pag. 13)
 
Banken en mkb ruzien over krediet
(Volkskrant, pag. 27)
 
Veilige lijfrente kan ook. Simpel
(Volkskrant, pag. 29)

Reageer op dit artikel