nieuws

Intermediair moet internet-oordeel klant zelf betalen

Archief

Onder de naam Tussenpersoonwaardering.nl is een nieuwe website gelanceerd. Die wil beoordelingen van tussenpersonen door klanten verzamelen.

 

Met die informatie zouden nieuwe klanten geholpen moeten worden in hun zoektocht naar een goede adviseur. De eerste groepen klanten krijgen betaald voor het plaatsen van een beoordeling. Dat geld moet de tussenpersoon betalen.

 

Een dergelijk aanbod voor medewerking heeft een groep van ruim honderd assurantiekantoren in Gelderland ontvangen. Voor de eerste groep klantwaarderingen – naar eigen keuze te bepalen op bijvoorbeeld tien of vijftig – zouden zij _ 75 moeten betalen. Rodney Cesar, de Arnhemse initiatiefnemer van de website, wil klanten tot het plaatsen van reacties stimuleren door ze een geldbedrag van _ 50 toe te kennen; de resterende _ 25 is voor hemzelf.

 

Controle

Het concept is vergelijkbaar met onderdelen van de websites Independer, Stizzer en de ter ziele gegane AFM-website Geldwaardering.nl. "Mensen gaan sterk af op meningen van anderen", weet ook Cesar, daarbij nog verwijzend naar sites over vakanties. Aan het bestaande aanbod in de verzekeringsbranche wil hij het onderdeel controle toevoegen: "om te voorkomen dat directeuren hun personeel oproepen om goede referenties bij zichzelf te plaatsen en slechte bij de concurrentie".

 

Juist op het punt van de controle is Cesar echter op zijn vingers getikt door de Barneveldse intermediair Nico van Koesveld, een van de aangeschreven tussenpersonen. Hij las dat klanten alleen een kopie van hun polis moesten sturen naar Tussenpersoonwaardering.nl. "Naïef en fraudegevoelig. Kopietjes met logo’s zijn zo gemaakt", aldus Van Koesveld, die zich druk maakt om websites waarop hij en andere tussenpersonen rapportcijfers krijgen toebedeeld. "Nou, ik maak mij druk om het imago van mijn beroepsgroep. Als websites iets met ons kantoor en andere adviseurs willen, prima. Maar dan wel goed doortimmerd. Ik zie hier risico’s waarmee we wederom goedkoop in een verkeerd daglicht kunnen komen door onverlaten die alleen reageren om het reageren"

 

Op aandringen van Van Koesveld is een extra waarborg ingebouwd. Cesar eist ook een ondertekende brief door de tussenpersoon, ten teken dat de klant daar daadwerkelijk bekend is. Als kantoren niet aan Tussenpersoonwaardering.nl meewerken, wordt dat op de website vermeld. "Gewoon neutraal, niet in de vorm van een zwarte lijst of zo", zegt Cesar.

 

Reageer op dit artikel