nieuws

Inspraak en strengere eisen hoog op wensenlijst AFM voor De Jager

Archief

Strengere vakbekwaamheidseisen voor adviseurs én aanbieders en inspraak bij de ontwikkeling van financiële producten staan hoog op het verlanglijstje van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Die heeft die lijst per brief ingediend bij minister De Jager van Financiën. "Er zijn risico’s in de markt die wij op dit moment niet effectief kunnen aanpakken en om die in de toekomst wel te kunnen beheersen zal de minister de wet- en regelgeving moeten aanpassen", aldus de toezichthouder. Zo pleit de AFM ervoor dat zij het recht van toezicht krijgt bij de ontwikkeling van producten, om beleggingsverzekeringen met buitengewone kosteninhoudingen of koopsomverzekeringen met buitensporig hoge provisies te voorkomen. Deze producten leiden al snel tot een niet-passend advies, aldus de AFM. Norm voor klantcontact Verder vindt de toezichthouder dat er een overkoepelende norm moet komen met de verplichting dat financiële ondernemingen in alle geledingen zorgvuldig met hun klanten omgaan. Omdat circa 20% van de financieel dienstverleners niet of niet volledig voldoet aan de vakbekwaamheidseisen, pleit de toezichthouder voor aanscherping van deze eisen, niet alleen voor adviseurs en bemiddelaars maar ook voor aanbieders. Ten slotte is de toezichthouder van mening dat de vrijstellingsgrens voor beleggingsaanbiedingen moet worden verhoogd van _ 50.000 naar _ 100.000. In het verleden zijn beleggers voor honderden miljoenen gedupeerd door aanbieders die gebruik maakten van deze vrijstelling, stelt de AFM.

Reageer op dit artikel