nieuws

Faillissementen in hypotheekhoek

Archief

In de maand november zijn tot nu toe vijf financiële dienstverleners failliet verklaard. Het gaat vrijwel zonder uitzondering om kantoren in de hypotheekmarkt.

 

Domus Finance, vallend onder de Dordrechtse holding JDF van den Berg, had voor het laatst zijn zetel in Waalwijk en daarvoor in Zwijndrecht. Hypotheek Visie Oldenzaal, een eenmanszaak van Jeroen van Huizen, was sinds kort niet meer aangesloten bij de franchiseorganisatie.

 

De Huizenier Nijmegen, overigens kantoor houdend in Oosterhout, was als rechtspersoon al eind 2007 ontbonden, maar is nu alsnog failliet verklaard. Actieve vergunningen waren er evenmin voor de failliet verklaarde bedrijven De Heij Assurantiën (Katwijk) en Postman Levensverzekeringen.

 

Provisieregels

Minder gedateerd is het faillissement van Financiële Planning van de Wetering, gevestigd in St. Michielsgestel. Curator Poorthuis zoekt een koper voor onder meer de tweehonderd hypotheekklanten tellende portefeuille en de niet gebruikte handelsnaam Hypotheeksense. Volgens de 53-jarige eigenaar Tonnie van de Wetering zijn de huizenmarkt, de kredietcrisis en de beloningsmaatregelen de hoofdoorzaken van het bankroet. "Voorheen had je nog wel eens een hypotheek die _ 10.000 tot _ 15.000 provisie opbracht, maar dat is met de transparante provisies hooguit nog _ 2.000 tot _ 4.000."

 

Pensioengroep

Vreemde eend in de bijt, immers niet actief in hypotheken, is De Pensioengroep. Eerder dit jaar verkocht het toenmalige allround assurantiekantoor Schepers/Bultman nog de schade- en zorgportefeuille aan Baksteen & Pul in Epe. Onder de naam De Pensioengroep zouden Leon Frans en aandeelhouder Ron Schepers klanten van accountants provisieloos gaan adviseren. Uurtarieven en vaste bedragen voor polissen moesten voor de verdiensten zorgen. Getuige het faillissement is die omslag niet geslaagd.

 

Reageer op dit artikel