nieuws

Concurrentie klaagde in Brussel over staatssteun Aegon en ING

Archief

De staatssteun die Aegon eind 2008 ontving van de Nederlandse overheid, heeft het concern vorig jaar aangezet tot activiteiten die de markt in ons land hebben verstoord. Bovendien heeft ING de staatssteun gebruikt voor agressieve reclame-uitingen, zo hebben concurrenten gemeld bij de Europese Commissie.

 

De klacht over Aegon is in april ingediend door een concurrent op de pensioen- en hypotheekmarkt, zo blijkt uit de onlangs openbaar gemaakte brief waarin toestemming wordt verleend voor de staatssteun die het concern van de overheid heeft ontvangen.

 

Nadat de ratings van financiële instellingen door de crisis waren verlaagd, was Aegon op de markt voor pensioenverzekeringen de partij met de hoogste rating. Dat gaf Aegon volgens de (op eigen verzoek niet bij naam genoemde) klagende concurrent een voordeel boven partijen die geen staatssteun hebben ontvangen. "Volgens de klager was de staatssteun specifiek gericht op het behouden van Aegons AA-status", schrijft de commissie in de brief.

 

Verder is Aegon op de hypotheekmarkt met stunttarieven gaan werken, waardoor het marktaandeel is verdubbeld, zo stelt de klagende partij. "Zonder staatssteun was dit niet mogelijk geweest." Tot slot wijst de concurrent op de aantrekkelijke spaartarieven die Aegon vorig jaar bood.

 

De Nederlandse overheid heeft de bezwaren tegenover de commissie tegengesproken: "Volgens Nederland is de groei van marktaandeel in de genoemde markten tot stand gekomen op basis van eerlijke concurrentie."

 

De Europese Commissie gaf in augustus toestemming voor de staatssteun van _ 3 mld, maar stelde daarbij als voorwaarde dat Aegon op de hypotheekmarkt en de spaarmarkt niet bij de drie scherpste aanbieders mag horen.

 

ING

Een dergelijke beperking hebben ook ING en ABN Amro vanuit Brussel opgelegd gekregen. Over ING zijn eveneens klachten ingediend in Brussel: diverse marktpartijen hebben tussen november 2008 en november 2009 aangegeven dat ING Direct in Europese landen de staatssteun in commerciële uitingen heeft gebruikt, wat is opgevat als agressief gedrag.

 

Reageer op dit artikel