nieuws

Assurantiebelasting mogelijk nog verder verhoogd

Archief

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben een amendement ingediend, dat voorziet in een verdere verhoging van de assurantiebelasting naar 10,2%. Het regeerakkoord voorziet al in een verhoging van 7,5% naar 9,5%. Polishouders worden wel heel erg makkelijk ingezet als melkkoe, constateert een ontstemde intermediairorganisatie Adfiz.

Assurantiebelasting mogelijk nog verder verhoogd

De voorgestelde extra verhoging van de assurantiebelasting moet als compensatie dienen voor het niet verhogen van de BTW op toegangsbiljetten in de culturele sector. Tegen die verhoging (van het lage BTW-tarief naar het hoge) bestaat veel politieke weerstand. Om het financiële effect van het amendement op te vangen hebben de oppositiepartijen een alternatief voorstel ingediend, dat de assurantietaks tot 10,2% doet stijgen.
"Dat is in enkele jaren een stijging van bijna 50%. Adfiz verzet zich tegen het kennelijke gemak waarmee de politiek verzekerden nu – wellicht nog extra – wil gaan belasten." Consument en bedrijfsleven gaan hierdoor jaarlijks circa € 350 mln extra betalen, rekent Adfiz voor.
Tegelijkertijd herhaalt Adfiz het pleidooi om "transparante, klantgerichte beloningsvormen niet langer fiscaal ongelijk te behandelen ten opzichte van beloning via provisie, opdat financieel advies niet onnodig duur wordt gemaakt."

Reageer op dit artikel