nieuws

Adfiz geeft voorzet met productlijst provisieverbod

Archief

Adfiz heeft vooruitlopend op de door minister De Jager (Financiën) voorgenomen lijst met producten waarvoor een provisieverbod moet gelden, zelf zo’n lijst opgesteld. “Wij beschikken al over zo’n productenlijst en stellen deze graag aan het ministerie ter beschikking.” De organisatie twijfelt over een provisieverbod op kredieten.

Adfiz geeft voorzet met productlijst provisieverbod

De intermediairvereniging heeft in de lijst ook collectieve pensioenvoorzieningen (vanwege het vermogensopbouwende karakter) en uitvaartproducten (vanwege de samenhang met de financiële gevolgen van leven) opgenomen. Voor consumptief krediet zou De Jager een uitzondering moeten maken, vindt Adfiz. "Voor kredieten geldt nu een wettelijke beperking van de beloningsvorm tot doorlopende provisie. Adfiz onderkent dat sinds de invoering van deze beloningsbeperking er geen sprake is van ongewenste (excessieve)beloningen voor de bemiddeling in consumptief krediet. De vraag rijst of bij een provisieverbod hier niet alsnog ongewenste situaties optreden." De vereniging wil dat De Jager voor deze producten de mogelijkheid van behoud van provisie onderzoekt, net als voor eenvoudige betaal- en spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel