nieuws

Zorginkoop moet goedkoper

Archief

Zorgverzekeraars slagen er nog te weinig in scherp te onderhandelen bij de inkoop van zorg en zo de zorg betaalbaar te houden. Dat stelt Emile Curfs, bijzonder hoogleraar managementwetenschappen aan de Open Universiteit.

 

Curfs denkt dat toegepast wetenschappelijk onderzoek het zorginkoopproces van zorgverzekeraars kan verbeteren. "Idealiter kopen zorgverzekeraars alléén zorg in die kwalitatief goed en betaalbaar is, en zo prikkelen zij de zorgaanbieders om aan die criteria te voldoen", zegt Curfs. "Uit evaluaties blijkt echter dat de zorginkoop nog niet goed uit de verf komt." Curfs pleit voor toegepast wetenschappelijk onderzoek in de Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars (AOZ), om het zorginkoopproces van verzekeraars te analyseren, te professionaliseren en te verbeteren. Wetenschappers werken hier samen met de zorginkopers van zorgverzekeraars, "omdat zij de juiste onderwerpen aansnijden en de resultaten echt in het zorginkoopproces kunnen implementeren".

 

AOZ

De AOZ is een samenwerkingsverband van de Open Universiteit, zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Curfs geeft leiding aan de AOZ. Van 2003 tot 2008 was hij directievoorzitter bij VGZ, daarna programmaleider van het Uvit-klantenpanel en sinds 2009 in deeltijd werkzaam bij Uvit.

 

Reageer op dit artikel