nieuws

‘Staatssteun zette Aegon aan het stunten’

Archief

De staatssteun die Aegon eind 2008 ontving van de Nederlandse overheid, heeft het concern vorig jaar aangezet tot activiteiten die de markt in ons land hebben verstoord. Die klacht heeft een concurrent op de pensioen- en hypotheekmarkt in april ingediend bij de Europese Commissie, zo blijkt uit de brief waarin toestemming wordt verleend voor de staatssteun die het concern van de overheid heeft ontvangen.

‘Staatssteun zette Aegon aan het stunten’

Nadat de ratings van financiële instellingen door de crisis waren verlaagd, was Aegon op de markt voor pensioenverzekeringen de partij met de hoogste rating. Dat gaf Aegon volgens de (op eigen verzoek niet bij naam genoemde) klagende concurrent een voordeel boven partijen die geen staatssteun hebben ontvangen. "Volgens de klager was de staatssteun specifiek gericht op het behouden van Aegons AA-status", schrijft de commissie in de brief.
Verder is Aegon op de hypotheekmarkt met stunttarieven gaan werken, waardoor het marktaandeel is verdubbeld, zo stelt de klagende partij. "Zonder staatssteun was dit niet mogelijk geweest." Tot slot wijst de concurrent op de aantrekkelijke spaartarieven die Aegon vorig jaar bood.
De overheid heeft de bezwaren tegenover de commissie tegengesproken: "Volgens Nederland is de groei van marktaandeel in de genoemde markten tot stand gekomen op basis van eerlijke concurrentie."
De Europese Commissie gaf in augustus toestemming voor de staatssteun van € 3 mld, maar stelde daarbij als voorwaarde dat Aegon op de hypotheekmarkt en de spaarmarkt niet bij de drie scherpste aanbieders mag horen.

Reageer op dit artikel