nieuws

SP wil fusie De Friesland en Achmea blokkeren

Archief

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de overname van zorgverzekeraar De Friesland door Achmea geblokkeerd moet worden. Al sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet is de SP een fel tegenstander van de daarmee geïntroduceerde marktwerking.

 

"Deze overname is een ijskoude sanering voor de mensen die verzekerd zijn bij De Friesland", stelt Leijten. "Zij worden gedwongen overgenomen, terwijl hun wordt voorgehouden dat ze een vrije keuze hebben voor een zorgverzekeraar."

 

Marktwerking

De Friesland geeft aan dat zij onder de paraplu van Achmea verder gaat, omdat zij als kleine zorgverzekeraar de risico’s van haar verzekerden niet aan kan. Leijten: "Dat kleine verzekeraars het moeilijk hebben, is geen natuurverschijnsel maar een politieke keuze. Door de marktwerking zijn de zorgverzekeraars gedwongen om steeds meer risico’s zelf te dragen en dat leidt nu dus tot het verdwijnen van De Friesland. De minister moet zorgen dat kleine zorgverzekeraars kunnen blijven bestaan, anders is er straks niets meer te kiezen voor mensen."

 

Steun

Gesteund door de fracties van de VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie heeft de SP een debat aangevraagd met minister Klink van Volksgezondheid. De minister geeft aan eerst de beslissing van de NMA af te willen wachten.

 

Reageer op dit artikel