nieuws

Onvrede Yarden over provisieverbod bij uitvaartpolissen

Archief

Yarden vindt het geen goede zaak dat intermediairorganisatie Adfiz pleit voor een provisieverbod op natura-uitvaartverzekeringen en dat het Verbond van Verzekeraars die plannen toejuicht. De uitvaartverzekeraar plaatst kritische kanttekeningen bij, wat wordt genoemd, de wending in de CAR-discussie. “De discussie rondom de beloning van financieel intermediairs dreigt door te schieten, met de consument als verliezer.”

Onvrede Yarden over provisieverbod bij uitvaartpolissen

"Een uitvaartverzekering op basis van natura-sommen of natura-uitkering heeft eigenlijk meer kenmerken van een schadeverzekering dan een levensverzekering. Immers, wij keren nooit meer uit dan de werkelijke kosten ('schade'); dit in tegenstelling tot een overlijdensrisicoverzekering", zo luidt het technische bezwaar van Yarden tegen de jongste beloningsvoorstellen van Adfiz.

In praktische zin vreest Yarden dat er voor consumenten een hoge drempel wordt opgeworpen voor het sluiten van een uitvaartverzekering. "Deze categorie is meer gebaat bij handhaving van het huidige provisiemodel", zegt Yarden-directeur Jan Willem van Holst. "CAR bood de mogelijkheid van beloning van het intermediair door middel van een heldere en transparante opslag op de premie. Deze optie lijkt voor uitvaartverzekeringen volledig te verdwijnen."

Yarden, dat zichzelf kenschetst als "jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie", vindt dat "BGFO2 al voldoende voorwaarden voor transparantie biedt". Yarden stelt bovendien dat de meeste uitvaartverzekeraars er zo over denken.

Reageer op dit artikel