nieuws

NMA vindt hypotheekrentes opvallend hoog

Archief

De marge bij de meest gangbare hypotheekvormen ligt de laatste anderhalf jaar 0,3% tot 1% hoger dan gebruikelijk. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) vastgesteld in een zojuist gepubliceerde Quick Scan Hypotheekrente. Niet alleen vanuit historisch perspectief maar ook in vergelijking met ons omringende landen is de hypotheekrente momenteel opvallend hoog, vindt de kartelwaakhond. Die werkt daarom aan een vervolgstudie.

NMA vindt hypotheekrentes opvallend hoog

De resultaten van die bredere sectorstudie naar de marktwerking op de hypotheekmarkt worden eerst in het voorjaar van 2011 bekend. De NMA nodigt nu banken en andere belanghebbenden uit om te reageren op de bevindingen van de 'quick scan' (onderzoekhypotheken@nmanet.nl).
"Hoge marges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking, maar mogelijk zijn er ook nog andere verklaringen", zegt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch. In de eerste analyse van de markt heeft de NMA rekening gehouden met diverse stijgingen in de kosten van de financiering, zoals veranderingen van risicopremies en het gebruik van duurdere financieringsbronnen zoals spaargeld. De conclusie blijft echter dat de hypotheekrentes in ons land opvallend hoog zijn.
In Nederland hebben zo’n 3,5 miljoen huishoudens een hypotheek op een totaal van bijna vier miljoen eigen woningen. In totaal staat in Nederland voor zo’n € 590 miljard hypotheekschuld uit.

Reageer op dit artikel