nieuws

FFP ziet advieskosten verdubbelen bij provisieverbod

Archief

De Federatie Financieel Planners (FFP) stelt dat de consument het dubbele gaat betalen voor financieel advies als provisie voor complexe producten verboden wordt. Voorzitter Henk Duthler pleit daarom voor het fiscaal aftrekbaar en btw-vrij maken van alle kosten van financieel advies.

FFP ziet advieskosten verdubbelen bij provisieverbod

Duthler vermoedt dat minister De Jager van Financiën met het voorgestelde provisieverbod geld wil verdienen: "Daarmee houdt hij zomaar € 700 mln per jaar op zak". Hij baseert zijn berekening op het gegeven dat advies op fee-basis in tegenstelling tot provisie niet fiscaal aftrekbaar is en dat de klant 19% btw betaalt over een adviesnota. Dat scheelt volgens Duthler € 500 mln aan belastingteruggaven en brengt € 200 mln aan extra btw op. "Dat bedrag moet terugvloeien naar de consument om daarmee het noodzakelijke financieel advies betaalbaar voor hem te houden."
Een advies van € 3.000 zal de klant (inclusief btw) € 3.600 gaan kosten, terwijl hij nu met fiscaal voordeel € 1.800 kwijt is, berekent Duthler. "Wij bepleiten daarom dat in het voorstel van De Jager wordt opgenomen dat de kosten voor financieel advies aftrekbaar zijn van de belasting en vrijgesteld van btw."

Reageer op dit artikel