nieuws

DSW en ONVZ verhogen basispremie met ruim € 100

Archief

Macronacalculatie

Ook is er het voornemen van het (huidige) kabinet om de zogeheten macronacalculatie per 2012 af te schaffen. DSW: "De macronacalculatie compenseert zorgverzekeraars voor verkeerde ramingen en voor tussentijdse beleidswijzigingen van de overheid. Als dit doorgaat, zal het in 2012 direct leiden tot hogere premies. Zorgverzekeraars zullen, vanwege de onzekerheid in de ramingen, een risico-opslag op de premie willen opnemen. Verder zal DNB, vanwege het toegenomen risico, de solvabiliteitseisen voor alle zorgverzekeraars verhogen. Het extra vermogen dat hiervoor noodzakelijk is, zal ook via extra premie moeten worden opgebouwd."
 
ONVZ
ONVZ-verzekerden gaan volgend jaar ruim € 100 meer betalen voor de basispolis. De premie gaat op maandbasis omhoog van € 96,04 naar € 104,86: een stijging van 9%. Voor collectief verzekerden komt de premie lager uit; afhankelijk van de korting bedraagt voor hen het maandbedrag minimaal € 98,44. "Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat ONVZ haar basispremie in deze omvang moet laten stijgen", zegt de verzekeraar uit Houten. Vorig jaar bedroeg de stijging 1%. "Zorgverzekeraars worden hiertoe gedwongen door de tekorten aan de zijde van de overheid. Bovendien zorgen overheidsmaatregelen er ook voor dat er vergoedingen uit de basisverzekering zijn geschrapt." Die vergoedingen worden nu opgenomen in de meeste aanvullende verzekeringen. "Ondanks deze dekkingsuitbreidingen en de stijgende zorgkosten gaan de premies van de aanvullende verzekeringen slechts vanaf enkele dubbeltjes tot enkele euro's per maand omhoog." De nieuwe premies zijn op verzoek van het intermediair eerder bekendgemaakt dan in voorgaande jaren. Bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg verwacht dat er door de wijzigingen in het basispakket meer mensen zullen overstappen. "Verzekerden zullen zich meer oriënteren op aanvullende verzekeringen."
 
Vroegboekers
Ziektekostenverzekeraar AnderZorg, die de premie nog niet bekendgemaakt, werft via e-mail nieuwe verzekerden met een overstapbonus van € 25. Wie nu een 'vroegboekformulier' invult, krijgt in november de premie voor 2011 gemaild. Kiest de klant voor AnderZorg, dan krijgt die in april € 25 gestort op zijn rekening.
"AnderZorg heeft al jaren één van de laagste premies", zo stelt de maatschappij. "Onze basisverzekering kost in 2010 € 83 per maand." De premie voor het nieuwe jaar wordt pas volgende maand bekend. Die wordt dan aan de 'vroegboekers' gemaild, die vervolgens online een ziektekostenverzekering kunnen aanvragen. 

Reageer op dit artikel