nieuws

Beroepsaansprakelijkheid voor Noord/Zuidlijn snel aanbesteed

Archief

VGA, het verzekeringsbedrijf van de gemeente Amsterdam, start binnenkort een aanbestedingsprocedure voor het verzekeren van de beroepsaansprakelijkheidsrisico’s van de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

 

Opmerkelijk, aangezien de werkzaamheden inmiddels al acht jaar duren. Het moet een ‘design & construct’-polis worden, die ontwerp en bouw door één partij dekt.

 

Inmiddels is, mede onder druk van De Nederlandsche Bank die bezwaren had tegen de manier waarop Amsterdam in eerste instantie dacht zelf de risico’s te kunnen dragen, in twee stappen wel een CAR-verzekering gerealiseerd, met een totaal verzekerd bedrag van _ 1,1 mld. De aansprakelijkheid ten opzichte van derden is verzekerd bij Lloyd’s voor maximaal _ 50 mln per aanspraak en het werk en de eigendommen van de opdrachtgever zijn verzekerd bij Allianz, Delta Lloyd en HDI Gerling.

 

Offerte

 

Ongeveer een jaar geleden was VGA samen met makelaar Aon druk doende met de ontbrekende schakel: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Er lag toen een offerte voor een jaarpremie van _ 1,7 mln. Die offerte vond men echter te duur. In samenwerking met Aon is vervolgens een risicoanalyse uitgevoerd, waarbij ook is gekeken naar de dekking van de huidige CAR- en aansprakelijkheidsverzekering. VGA heeft de gemeente geadviseerd de markt opnieuw te onderzoeken. "Wij zijn nu bijna klaar om de aanbesteding te publiceren", aldus senior acceptant Medy Verhoef. "Overigens betreft die aanbesteding niet een klassieke PI-verzekering maar een ‘Professional Indemnity Insurance on design and construct basis’."

 

Cijfers

 

Inmiddels heeft VGA ook de eigen cijfers bekendgemaakt. De verzekeraar van en voor de gemeente Amsterdam boekte vorig jaar bruto _ 17,6 (15,5) mln premie, een toename van bijna 14%, zo meldt het jaarverslag. Uit assurantiebemiddeling werd voor _ 4,0 (3,3) mln aan baten gegenereerd. Het verzekeringsbedrijf was goed voor een nettowinst van _ 4,5 (3,4) mln.

 

Reageer op dit artikel