nieuws

Banken verdacht van prijsafspraak

Archief

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) verdenkt banken van onderlinge afspraken om de hypotheekmarges kunstmatig hoog te houden. Na een eerste onderzoek, dat vandaag wordt gepresenteerd, heeft de kartelwaakhond voldoende aanknopingspunten gevonden om de banken in ons land het vuur na aan de schenen te leggen, zo weet De Telegraaf vandaag op de voorpagina te melden.

Banken verdacht van prijsafspraak

Volgens de NMa lopen de kosten die de financiële instellingen sinds medio vorig jaar aan de klant rekenen uit de pas bij de ons omringende landen. Ook blijkt dat die marges de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Dit is zowel het geval bij hypotheken met een variabele rente als bij hypotheken met een langere rentevaste periode.
"Hoge marges kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking. Mogelijk zijn er ook andere verklaringen. Ik vind het daarom belangrijk, zeker in het licht van de maatschappelijke commotie, dat de NMa dit nader gaat onderzoeken. Een gebrek aan marktwerking kan onnodige hoge tarieven tot gevolg hebben", reageert voorzitter Pieter Kalbfleisch.
Het blijkt dat in vergelijking met de periode januari 2004 tot en met juli 2009 de marges op hypotheken met de meest gangbare rentevaste periode (tussen de vijf en tien jaar) het afgelopen anderhalf jaar zijn toegenomen met circa 0,33 tot 0,96 procentpunt.
 
vervolg in Hoge kosten én hoge rente
(De Telegraaf, pag. 3)
 

Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:

 

Compensatie woekerpolis pakt slecht uit

(De Gelderlander, pag. 4; Metro, pag. 7)

 

Zorgverzekering 10% duurder

(Volkskrant, pag. 30)

 

Verzekeraars kunnen vermindering aantal posten spoedeisende hulp niet afdwingen

(Het Financieele Dagblad, pag. 7)

 

Reageer op dit artikel