nieuws

AFM wil inspraak bij productontwikkeling

Archief

Strengere vakbekwaamheidseisen voor adviseurs én aanbieders en inspraak bij de  ontwikkeling van financiële producten staan hoog op het lijstje wensen dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) per brief heeft ingediend bij minister De Jager van Financiën.

AFM wil inspraak bij productontwikkeling

"Er zijn risico's in de markt die wij op dit moment niet effectief kunnen aanpakken en om die in de toekomst wel te kunnen beheersen zal de minister de wet- en regelgeving moeten aanpassen", aldus de toezichthouder. Zo pleit de AFM ervoor dat zij het recht van toezicht krijgt bij de ontwikkeling van producten om beleggingsverzekeringen met buitengewone kosteninhoudingen of koopsomverzekeringen met buitensporig hoge provisies te voorkomen. Deze producten zouden al snel leiden tot een niet-passend advies, aldus de AFM.
Verder vindt de toezichthouder dat er een overkoepelende norm moet komen met de verplichting dat financiële ondernemingen in alle geledingen zorgvuldig met hun klanten omgaan.
Omdat circa 20% van de financieel dienstverleners niet of niet volledig voldoet aan de vakbekwaamheidseisen, pleit de toezichthouder tevens voor aanscherping van deze eisen, niet alleen voor adviseurs en bemiddelaars, maar ook voor aanbieders.
Ten slotte is de toezichthouder van mening dat de vrijstellingsgrens voor beleggingsaanbiedingen moet worden verhoogd van  € 50.000 naar € 100.000. In het verleden zijn beleggers voor honderden miljoenen gedupeerd door aanbieders die gebruik maakten van deze vrijstellingsregeling, aldus de AFM.
De toezichthouder heeft overigens een samenvatting van het vorige week uitgezonden seminar over hypotheekadvies online geplaatst.

Reageer op dit artikel