nieuws

AFM content met beteugeling tipgeld hypotheken

Archief

Aanbieders van hypotheken hebben de afgelopen maanden hun tipgeldregelingen aangepast of zelfs helemaal afgeschaft. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tevreden na een inventarisatie bij de grootste aanbieders. “Een goede stap van de financiële sector om het klantbelang centraal te stellen en het vertrouwen van consumenten terug te winnen”, zo vindt de toezichthouder.

AFM content met beteugeling tipgeld hypotheken

Banken en verzekeraars hebben de tipgeldregelingen zodanig aangepast dat de werkwijze en hoogte van het tipgeld voor consumenten duidelijk zijn en dat de hoogte van de vergoeding in verhouding is komen te staan tot de gemaakte kosten en geleverde inspanning van de tipgever, vindt de AFM. Zo zijn procentuele vergoedingen die afhankelijk zijn van de hoogte van de hypotheeksom afgeschaft en betalen hypotheekaanbieders alleen nog een (passende) vaste vergoeding van bijvoorbeeld € 100 per tip. "Tipgeldregelingen sluiten hierdoor beter aan bij de Leidraad Passende provisie."
Aanbieders brengen consumenten nu ook beter op de hoogte van het bestaan en de werking van de tipgeldregelingen, meent de toezichthouder. "Een aantal aanbieders verplichten tipgevers om de consument een formulier te laten ondertekenen, waarin deze wordt geïnformeerd over de hoogte en wijze van vergoeding."
De AFM roept marktpartijen nog wel op om een melding te doen als zij tipgeldregelingen tegenkomen "die niet in het belang van de klant zijn; hierdoor kan de AFM achterblijvende partijen aanjagen".

Reageer op dit artikel