nieuws

Aantal hypotheekgaranties helft hoger

Archief

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 96.000 hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gesloten: 48% meer dan de 65.000 hypotheekgaranties die in de eerste drie kwartalen van 2009 zijn verstrekt. Tegelijkertijd is het aantal gedwongen verkopen met verlies fors gestegen.

Aantal hypotheekgaranties helft hoger

Het aantal gedwongen verkopen met verlies, waarvoor de NHG dekking biedt, is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 80% gestegen tot 985 (545). In 45% van de gevallen is sprake van een echtscheiding. "Een echtscheiding leidt vaker tot een verlies dan in het verleden," stelt NHG-directeur Karel Schiffer. "Doordat de waarde van woningen de afgelopen jaren niet is gestegen, zijn de kosten koper bij een volledige financiering nog niet terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies."
In de stijging van nieuw verstrekte hypotheken met NHG werkt het effect door van de verhoging van de kostengrens; die is per 1 juli 2009 opgetrokken van € 265.000 naar € 350.000. Daardoor zijn dit jaar 12.000 extra NHG's verstrekt. In totaal wordt binnen de kostengrens nu 80% van alle woningaankopen met NHG gefinancierd. Circa driekwart van de garanties betreft de aankoop van een woning; de rest heeft betrekking op woningverbetering.

Reageer op dit artikel