nieuws

Levenproductie Aegon klimt op dankzij pensioenkoopsommen

Archief

Concern boekt sterke winstgroei in ons land

 

Na een zwak eerste halfjaar, waarin de productie met bijna een derde was afgenomen, heeft het levenbedrijf van Aegon in ons land de verkoop in het derde kwartaal met 33% vergroot. Dat is te danken aan het collectieve bedrijf, want de afzet van individuele levenpolissen blijft dalen.

 

De gestandaardiseerde levenproductie (periodieke premies plus een tiende van de koopsommen) is in het derde kwartaal uitgekomen op _ 52 mln, tegen _ 39 mln in dezelfde periode vorig jaar. Het pensioenbedrijf was goed voor een verdubbeling tot _ 33 (16) mln, vooral door nieuwe pensioencontracten die de koopsomomzet tot _ 252 (112) mln deden groeien.

 

In het individuele bedrijf blijft Aegon tobben: de productie moet, net als in het tweede kwartaal, 17% toegeven: _ 19 (23) mln. De verkoop van koopsompolissen is met 24% gedaald tot _ 77 (101) mln.

 

De totale premieomzet van Aegon Nederland is in het derde kwartaal met 15% gedaald tot _ 614 (707) mln, doordat de levenomzet 16% lager is uitgekomen op _ 483 (574) mln. Ziekte & Ongevallen bleef stabiel op _ 34 mln en Schade boekte een lichte premiedaling: _ 97 (99) mln.

 

De sterkste premiedaling is overigens zichtbaar bij het uitgerekend qua verkoop goed presterende pensioenbedrijf: de totale inkomsten uit periodieke premies zijn daar met 47% afgenomen tot _ 65 (123) mln. "Vorig jaar hadden we een sterk derde kwartaal; dit jaar is de omzet weer op normaal niveau", geeft Aegon als verklaring.

 

Resultaat

Het concern verbeterde in ons land de nettowinst tot _ 74 (-54) mln, wat vooral te danken is aan betere beleggingsresultaten in het levenbedrijf. Het operationeel resultaat in Leven is gestegen naar _ 67 (6) mln. Op individuele spaar- en pensioenproducten lijdt Aegon een operationeel verlies van _ 8 mln, tegen _ 5 mln winst vorig jaar. In het pensioenbedrijf (inclusief vermogensbeheer) is het operationeel resultaat verbeterd naar _ 71 (-88) mln, terwijl de categorie ‘algemene verzekeringen’ (vooral Schade) in het rood is gedoken: _ -2 (+4) mln. In totaal boekt Aegon in ons land een operationeel resultaat van _ 141 (-52) mln.

 

Ook concernbreed is Aegon uit de rode cijfers geklommen. Er resteert over het derde kwartaal een winst van _ 145 mln, terwijl een jaar eerder een negatief nettoresultaat van _ 329 mln nog een periode van zware verliezen inleidde.

 

Reageer op dit artikel