nieuws

Curator beziet doorstart voor delen OBP Groep

Archief

ASR, Reaal en Optima zijn grote schuldeisers

 

De OBP Groep in Houten is door de rechtbank in Utrecht failliet verklaard. Directeur Erik Jan Visser noemt de talrijke veranderingen in de markt de basis voor de problemen waarin OBP terecht is gekomen. De grootste schuldeiser in het faillissement is ASR.

 

Het faillissement is door het intermediairbedrijf zelf aangevraagd. De 34 medewerkers, van wie drie oproepkrachten, is ontslag aangezegd. Zij hebben over september slechts een deel van hun salaris ontvangen. Zo’n vijf jaar geleden werkten er nog honderd mensen; begin vorig jaar was dat aantal al tot 65 gereduceerd. Het faillissement omvat de dochterbedrijven OBP Financieel Adviseurs, OBP Bedrijfsadviseurs, ATP Hypotheken en OBP Administratieve Diensten.

 

Advocaat Ralf de Koning, die namens curator Edward Dijxhoorn het faillissement behandelt, bekijkt de mogelijkheden om een doorstart te maken; daartoe zijn concrete plannen met de bedrijfsadviestak. "Een aantal partijen heeft zich bij ons gemeld. De mogelijkheid bestaat dat een aantal mensen van OBP overgaan naar een overnemende partij."

 

Er zouden bij het management tevens plannen zijn om de ziektekostenportefeuille voort te zetten. Die levert op jaarbasis _ 55.000 provisie op. Risicodrager is CZ.

 

Schuldeisers

Belangrijkste schuldeiser is ASR. Daarnaast hebben Reaal en Optima nog een vordering openstaan, maar ASR is volgens De Koning, die de schuldenlast nog niet in kaart heeft, veruit de grootste crediteur. Reaal wil nog _ 1 mln aan pensioenprovisie terug voor een pensioencontract dat inmiddels, samen met twintig andere contracten, bij OBP is weggehaald. Daarover loopt nog een rechtszaak. Met Optima loopt nog een dispuut over de overname van de particuliere portefeuille van OBP begin dit jaar; het bedrijf uit Hardinxveld-Giessendam zegt bij monde van directeur Klaas Dekker nog een "fors bedrag" tegoed te hebben.

 

"De basis voor dit faillissement ligt in de instorting van de hypotheek- en spaarmarkt, de veranderingen in het provisiesysteem en de latenverzwaringen," zegt directeur Erik Jan Visser. "Daardoor hadden wij en vele intermediairbedrijven het zwaar. De rechtszaak met Reaal is de spreekwoordelijke druppel. We hebben getracht het tij te keren door de particuliere portefeuille te verkopen, maar daarover loopt nog een dispuut met Optima. Dat is te veel bij elkaar. We hebben er alles aan gedaan." Vorig jaar liep het provisie-inkomen van OBP terug tot _ 5,1 (7,6) mln.

 

Inmiddels zijn negen van de honderd grootste intermediairbedrijven uit 2007 omgevallen: behalve OBP zijn dat DSB Bank, Zekergroep, Fortucon, Realis, PensioenPlatform, Young Life, Agea en Liocorno. Zij waren toen samen goed voor _ 115 mln omzet.

 

een doorstart gemaakt.

Reageer op dit artikel