nieuws

Autopolisvergelijkers niet compleet en vaag over verdienmodel

Archief

Vergelijkingssites voor autoverzekeringen zijn geen van alle compleet en doorgaans vaag over hun verdienmodel dat veelal leunt op betalingen van verzekeraars. De meeste verzekeringsmaatschappijen zeggen op hun beurt vanwege de volumes aan polissen niet meer om de vergelijkingssites heen te kunnen.

Sites die verzekeraars het vaakst noemen als partner zijn: Independer.nl, Verzekeringssite.nl, Premie.nl, Geencentteveel.nl en FX.nl. Een vergelijkend  onderzoek van AM onder de belangrijkste autopolisvergelijkers op internet, waarover meer in het vrijdag verschijnende tijdschrift, wijst uit dat alle vergelijkingssites claimen onafhankelijk te zijn van verzekeraars. Toch laten de meeste, met uitzondering van de Consumentenbond en NHP, zich wél belonen door verzekeraars in de vorm van een vergoeding per lead en/of provisie.

Op de websites is informatie over het verdienmodel voor de consument doorgaans niet of met moeite te vinden. Independer en Verzekeringssite zijn daarover wel transparant. FX beweert "geen provisie of andere vorm van beloning die samenhangt met het tot stand komen van overeenkomsten tussen consumenten en financiële marktpartijen" te ontvangen, maar "inkomsten te genereren uit op internet gebruikelijke advertentiemodellen." Insiders geven echter aan dat FX.nl wel degelijk leads en offertes verkoopt en verzekeraars en tussenpersonen daarvoor vergoedingen in rekening brengt.

Reageer op dit artikel