nieuws

Amerikaans hypotheekbedrijf gaat € 6 mld compenseren

Archief

Zo’n 400.000 hypotheekklanten van het Amerikaanse hypotheekbedrijf Countrywide Home Loans hebben tot deze week de tijd gehad zich aan te melden voor een compensatieregeling. Die schikking kan Bank of America, sinds de zomer van 2008 eigenaar van Countrywide, bijna € 6 mld gaan kosten. Daarmee hoopt het bedrijf een hausse aan rechtszaken te voorkomen.

Amerikaans hypotheekbedrijf gaat € 6 mld compenseren

"Met deze schikking krijgen huiseigenaren op korte termijn compensatie voor de catastrofale schade die Countrywide Hypotheken heeft aangericht", zegt advocaat-generaal Edmund Brown, die de totstandkoming van de regeling heeft begeleid. "De leenpraktijken van Countrywide hebben de Amerikaanse droom voor tienduizenden families is een nachtmerrie veranderd door ze leningen te verstrekken die ze niet begrepen en ze zich evenmin konden veroorloven."
De compensatieregeling is de meest omvangrijke ooit in de hypotheekwereld. In 2002 schikte Household Financial eens voor € 325 mln. Voor de schikking komen Countrywide-klanten in meer dan veertig staten in aanmerking; Countrywide was enkele jaren geleden marktleider op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Reageer op dit artikel