nieuws

NHG gaat zelf taxatiebureaus beoordelen

Archief

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), accepteert per 1 januari a.s. alleen nog taxatierapporten van bureaus die door het WEW zijn erkend.

NHG gaat zelf taxatiebureaus beoordelen

"Wij spelen hiermee in op de ontwikkelingen in de taxatiebranche gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van taxatierapporten en het voorkomen van hypotheekfraude door onjuiste taxaties." Het belangrijkste element in de beoordeling van taxatiebureaus is voor WEW een centrale toetsing op de juistheid van het uit te brengen rapport. "Deze toetsing vindt onder meer plaats op basis van een modelwaardebepaling en op basis van voldoende referentiepanden. Daarnaast mogen taxateurs uitsluitend taxeren in een aan hen toegewezen werkgebied." Daarnaast is het lidmaatschap van een branchevereniging vereist en een inschrijving in het register van een van de certificeringsinstituten VastgoedCert of SCVM. Het taxatierapport mag op de datum van de hypotheekofferte niet ouder zijn dan 6 maanden. Dat was tot nu toe 12 maanden.

Reageer op dit artikel