nieuws

ING wil af van verzekeringsbedrijf

Archief

ING gaat de komende vier jaar het bank- en verzekeringsbedrijf volledig scheiden. Onderdeel van die operatie is het afstoten van alle verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten.

 

Daarbij staan diverse opties open: een beursgang, verkoop (geheel of in delen) aan andere partijen of een combinatie daarvan. "De financiële crisis heeft de voordelen van het combineren van bankieren en verzekeren in één bedrijf geminimaliseerd", aldus ING-topman Jan Hommen. "De vraag naar meer eenvoud, betrouwbaarheid en transparantie maakt een scheiding van die activiteiten de beste handelswijze. Je hoeft zelf geen verzekeraar te hebben om verzekeringen te kunnen verkopen. We zijn trouwens één van de weinige bankverzekeraars die er nog zijn." Binnen het verzekeringsbedrijf komt de focus te liggen op de leven- en pensioenactiviteiten.

 

Interadvies

Het plan is voorgelegd aan de Europese Commissie; meest concrete onderdeel daarin voor Nederland is de vorming van een nieuwe dochterbank door het combineren van de Interadvies-bankdivisie (waaronder WestlandUtrecht en de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden) en de bestaande consumptief-kredietportefeuille van ING Retail (voorheen Postbank). Die zijn samen goed voor 700 fte aan medewerkers en een marktaandeel van 6% in hypotheken. "Dit onderdeel zal na de samenvoeging worden verkocht."

 

ING geeft daarnaast voor _ 7,5 mld nieuwe aandelen uit, waarmee de helft van de vorig jaar ontvangen _ 10 mld staatssteun zal worden terugbetaald.

 

Reageer op dit artikel