nieuws

De Friesland stopt met experiment eigen risico

Archief

Haken en ogen

Eerder dit jaar liet de Tilburgse zorgverzekeraar CZ al weten dat het zijn plannen liet varen om met voorkeursleveranciers te gaan werken. Er zitten nog te veel haken en ogen aan", luidde de verklaring van CZ. "Vooral het gebrek aan vertrouwen bij de verzekerden in de verzekeraar speelt een belangrijke rol. Een verzekerde luistert op dit moment eerder naar zijn huisarts dan naar zijn verzekeraar als het gaat om de keuze voor een ziekenhuis", aldus een woordvoerder. Ook de prijsprikkel trekt verzekerden niet over de streep, meent CZ. "Het kwijtschelden van het eigen risico blijkt niet goed te vallen. Veel verzekerden denken dan: het zal daar wel goedkoper zijn."
 
Menzis liet bij monde van bestuursvoorzitter Roger van Boxtel ook weten niets te zien in voorkeursleveranciers.
 
"Wij zullen niet de goedkoopste zorgverzekeraar worden. Wij staan voor de beste kwaliteit. Reden dat wij er bijvoorbeeld niet voor kiezen het eigen risico kwijt te schelden. Wij doen dus in die zin niet aan sturing", aldus Van Boxtel in een interview met AM.
 
Wel sturing
De zorglabels van Achmea en Agis werken wel met voorkeursleveranciers. Zij het dat verzekerden niet verplicht zijn om ook daadwerkelijk naar een voorkeursziekenhuis te gaan voor bepaalde behandelingen. "De keuzevrijheid blijft uiteindelijk volledig bij de verzekerde zelf. Als hij na bemiddeling toch besluit de operatie in een ander ziekenhuis te laten uitvoeren in plaats van bij één van onze voorkeursleveranciers, dan wordt alsnog zijn eigen risico kwijtgescholden", aldus commercieel directeur Arné Van den Boom. "Onze campagne is er vooral op gericht onze verzekerden ervan bewust te maken dat kwaliteit een keuze is."

Reageer op dit artikel