nieuws

ASR halveert kostencomponent in particuliere schadeverzekering

Archief

Schadeprovisies op termijn transparant

 

In de nieuwe particuliere pakketpolis die ASR dit najaar lanceert, zullen de kosten van de verzekeraar gehalveerd zijn. "Er komt maximaal 10% aan kosten van onze kant in dat product, waar dat voorheen 20% was."

 

Directievoorzitter Jos Baeten zegt op deze manier de positie van het intermediair op de particuliere schademarkt te willen verbeteren. De aangekondigde kostenbesparing wordt onder meer mogelijk doordat ASR aanvragen alleen via digitale weg zal accepteren. Verder wil de verzekeraar het liefst alleen maar werken met maatschappij-incasso; daar hoeft dan niet voor betaald te worden. Eerder maakte ASR al bekend in de pakketpolis geen opzegtermijn meer op te nemen.

 

Provisie

De provisie wordt standaard 21%, maar het intermediair kan die neerwaarts bijstellen tot eventueel 0%. "Het intermediair heeft maar één opdrachtgever: de klant", aldus Baeten. "Voor die klant zal het volstrekt helder moeten zijn welke dienstverlening hij geleverd krijgt en wat de beloning daarvoor is."

 

ASR vindt dat beloningstransparantie moet worden uitgebreid naar schadeverzekeringen. Het onderwerp zou bij de evaluatie van de BGFO, komend voorjaar, op tafel moeten komen. Baeten: "Op termijn is dit onontkoombaar."

 

Verstrikt

Bij de evaluatie van de BGFO, komend voorjaar, verlangt ASR wel een sterke vereenvoudiging van de regelgeving. De verzekeraar roept op tot een herbezinning, want "het is nu een lappendeken, een oerwoud waar het intermediair en verzekeraars in verstrikt raken".

 

Baeten benadrukt dat hij niet voor een afzwakking van regels pleit. "De noodzaak tot snelle verandering blijft groot; de sector pakt dat niet snel genoeg op. Er zijn nog steeds uitwassen die het voor de rest verzieken."

 

Jos Baeten over de toekomstvisie van ASR. Theodor Kockelkoren (AFM), Johan Barnard (Ministerie van Financiën) en Elly Blanksma (CDA) luisteren toe.

Reageer op dit artikel