nieuws

Animo voor levensloopdeelname bijna nul

Archief

Drie jaar na invoering van de levensloopregeling neemt zo’n 10% van de werknemers eraan deel. Van de mensen die niet meedoen, overweegt maar 1% zich binnenkort alsnog aan te melden. De meesten hebben er geen fiducie in dat de regeling blijft voortbestaan (44%) of zien er het nut niet van in (25%).

Animo voor levensloopdeelname bijna nul

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) is het opvallend dat één op de acht mensen zegt "geen idee" te hebben waarom ze aan de regeling deelnemen. Tweederde weet dat heel goed: zij willen de levensloopgelden gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder dit jaar dat zo'n 260.000 mensen aan de levensloopregeling meedoen. Volgens het CVS was de deelnamegraad in invoeringsjaar 2006 zo'n 7%, liep dat in 2007 op tot 10% en is dat sindsdien gestabiliseerd.
Werknemers legden vorig jaar € 783 mln in op hun levenslooprekening of -verzekering, tegen € 844 mln een jaar eerder. Gemiddeld werd voor de levensloop € 2.900 gespaard. Tegenover de inleg stond een opname van € 113 mln voor ouderschapsverlof, zorgverlof of een sabbatical leave.

Reageer op dit artikel