nieuws

ASR zet recordbedrag opzij voor woekerpolissen

Archief

ASR Nederland, het voormalige Fortis Verzekeringen Nederland, heeft een akkoord gesloten met de Stichting Verliespolis en de Stichting Woekerpolisclaim. De compensatie is met € 780 mln groter dan de eerdere schikkingen van Delta Lloyd Groep en ING samen.

ASR zet recordbedrag opzij voor woekerpolissen

De schikking heeft betrekking op 666.250 van de 1,1 miljoen beleggingsverzekeringen die zijn gesloten door ASR, ABC, Falcon/Interlloyd en De Amersfoortse. De vastgestelde kostenmaxima zijn hetzelfde als eerder met NN werd overeengekomen. Wel is een aparte categorie gemaakt voor polissen met meer dan € 2.000 jaarpremie en een looptijd vanaf dertig jaar: die kennen een kostenmaximum van 2,25% of 2,7% (met garantie). De maximale kostenopslag voor de risicopremie is gesteld op 16%, waar met NN eerder 10% overeen is gekomen. Dat hangt samen met de oudere sterftetafels die NN hanteerde.
Eerder sloot Delta Lloyd Groep een schikking voor 445.000 polissen ter grootte van € 300 mln en ING voor 730.000 polissen ter grootte van € 365 mln. Aegon heeft zelf de kosten van beleggingspolissen verlaagd, maar nog geen akkoord gesloten met behartigers van de belangen van polishouders. Die verwachten wel dat nog dit jaar met Achmea een overeenkomst kan worden gesloten; SNS Reaal volgt waarschijnlijk begin 2009.

Reageer op dit artikel