nieuws

Pensioenbuffers in rook op

Archief

De beurskrach en de sterke val van de rente hebben de laatste reserves van de Nederlandse pensioenfondsen doen verdampen. De fondsen hebben praktisch geen middelen meer in kas om de koopkracht van pensioengerechtigden op peil te houden. Voor een gepensioneerde van 65 jaar kost het voorgoed overslaan van 2% aan inflatie-indexatie over een periode van twintig jaar 33% aan pensioen.

Pensioenbuffers in rook op

Uit berekeningen van deze krant blijkt dat de dekkingsgraad van de 600 Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen weken richting de 100% is gedaald. De dekkingsgraad is het belegde vermogen gedeeld door de nominale, dus kale, pensioenverplichtingen. Bij de laatste melding van de Nederlandsche Bank (DNB) 24 oktober bedroeg de dekking 109%.
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Bert Heemskerk: ‘fasten seatbelts’
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Verdere prijsdaling door gedrag banken is mogelijk
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Toezichthouder pensioenen gokt gedwongen op herstel
(Het Financieele Dagblad, pag. 13)
 
Amerikaanse vakbond tegen steun aan Aegon
(Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
Goedkope polissen zorgen voor mindere kwaliteit zorg
(Trouw)
 
Lage zorgpremie niet zaligmakend
(Trouw)  
Verwilst moet het met 4 mln minder doen
(De Volkskrant, pag. 7)

Reageer op dit artikel