nieuws

Zwitserleven groeit vooral in pensioenen

Archief

Zwitserleven heeft vorig jaar zijn brutopremie-inkomen met 21,4% weten te verhogen tot ruim twee miljard gulden. Vooral de collectieve premieomzet ging stevig omhoog.

Dat blijkt uit het erg laat verschenen jaarverslag van het bijkantoor van de Zwitserse verzekeringsreus Swiss Life. Wereldwijd is Swiss Life goed voor bijna ( 18 miljard premie; er werkten eind vorig jaar 12.481 mensen. In ons land zijn die cijfers: ( 2.012 mln premie en 694 medewerkers.
Het individuele bedrijf van Zwitserleven liet vorig jaar een premiegroei van 15,7% zien tot ( 1.095 (946) mln. De periodieke premies stegen licht tot ( 578 (553) mln (+4,6%). De koopsommen daarentegen kregen van het nieuwe belastingplan een enorme impuls en kwamen 31,3% hoger uit op ( 516 (393) mln.
In het collectieve bedrijf kwamen de koopsomstortingen zelfs een keer zo hoog uit op ( 390 (193) mln. De periodieke pensioenpremies stegen met 2% tot ( 527 (518) mln. In totaal zette het pensioenbedrijf van Zwitserleven een plus van 29% neer.
Zware wissel
De nettowinst van Zwitserleven verdubbelde bijna van ( 22,6 mln tot 39,2 mln. Dit cijfer is na de winstdeling aan polishouders, groot ( 126,4 (126,5) mln. Overigens daalde de contractuele resultatendeling aan polishouders van ( 346 mln naar ( 67 mln. De afsluit- en incassoprovisies aan tussenpersonen daalden ook, van ( 165,7 mln tot ( 116,6 mln.
Het jaar 2000 was een bewogen jaar voor Zwitserleven, met een conversie van de universal-lifeportefeuille van het Liris-systeem naar het ThisPas-systeem en de invoering van een nieuwe organisatiestructuur. “De invoering van de divisiestructuur heeft een zware wissel getrokken op de flexibiliteit en inzet van de medewerkers”, zo erkent de directie in het jaarverslag. Volgens de directie blijft de vernieuwing van geautomatiseerde systemen “de komende jaren een punt van voortdurende aandacht”. Zo wordt volgend jaar de collectieve portefeuille overgezet in het ThisPas-systeem. Verder verheft Zwitserleven “de snelle verwerking van aanvragen en mutaties” tot één van de belangrijkste doelen van dit jaar.

Reageer op dit artikel