nieuws

Ziektekostenverzekeraars scoren lager rapportcijfer

Archief

In de afgelopen vier jaar is het rapportcijfer voor particuliere ziektekostenverzekeraars – volgens Klantenmonitor Zorgverzekeringen – gedaald van 7,52 naar 7,24.

Uit het onderzoek 2002 van Klantenmonitor Zorgverzekeringen blijkt dat de ziekenfondsen wél steeds beter scoren bij de verzekerden. Hun rapportcijfer steeg de afgelopen vier jaar van 7,27 naar 7,42. De publiekrechtelijke ambtenarenverzekeraars scoorden de afgelopen jaren gemiddeld een 8. De waardering is uiteraard terug te vinden in de mate waarin de eigen verzekeraar wordt aanbevolen bij anderen. In 1999 gaf 78% van de verzekerden aan dat zij hun verzekeraar aan anderen zouden willen aanbevelen en ook dit jaar kwam dat percentage uit de bus rollen. Bij de ziekenfondsen was dit in 1999 79% en in 2002 83%.
De ondervraagden vinden dat de verzekeraars meer zouden kunnen doen aan innovatie en zorgbemiddeling. De communicatie hierover wordt in ieder geval als slecht ervaren, want bijna de helft van de vragen hierover werd beantwoord met ‘weet niet’. Een conclusie in het rapport: “De dienstverlening aan verzekerden loopt over het algemeen wel goed, maar willen de verzekeraars hun toekomstige rol waarmaken, dan zal meer aandacht moeten worden geschonken aan de dienstverlening rond het zorgproces”.
Klantenmonitor Zorgverzekeringen is een periodiek onderzoek van Jan M. de Mos Management Consultancy (Soesterberg). Aan het recente onderzoek, dat 26 zorgverzekeraars betrof, hebben 5.180 huishoudens meegedaan. Het rapport is afgenomen door dertien (2001: negen) verzekeraars.

Reageer op dit artikel