nieuws

Wouters & Arkel kopen Amev uit met ING-geld

Archief

De aandelen van de Kröller Boom Groep zijn weer volledig in handen van de directieleden Dick Wouters en Eeg van Arkel.

Begin deze maand werd duidelijk dat Amev zijn belang van 50% zou gaan verkopen. De verkoop volgt op een nieuwe investeringsaanvraag van het 160 personeelsleden tellende Kröller Boom, dat vestigingen heeft in Amsterdam, De Meern, Rotterdam en ‘s-Hertogenbosch. “De Kröller Boom Groep heeft dringend een forse kapitaalinjectie nodig om te kunnen overleven”, zo verwoordde de inmiddels op non-actief gezette financieel directeur Thomas Noordhoff de situatie (zie AM 21, pag. 1).
De directeuren Wouters en Van Arkel hebben de aandelen van Amev teruggekocht via de holdingvennootschap Wouters & Van Arkel. Zij hebben dat gedaan met geld van een financier. Volgens een ingewijde een “bedrijf uit het huis van ING”. Partijen hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de financier, maar desondanks circuleren er geruchten dat incasso- en financieringsinstelling NMB-Heller de geldschieter is. Dit bedrijf in Bunnik is voor 50% eigendom van ING.
Financiert NMB-Heller meer assurantiebemiddelingsbedrijven, of bent u de eerste? Dick Wouters: “Ik mag geen uitlatingen doen over de financier. Daar zijn afspraken over gemaakt.” Navraag bij NMB-Heller leidt naar manager Kamminga, volgens een directiesecretaresse “onze accountmanager van Kröller Boom”. Kamminga wendt echter voor nooit van Kröller Boom te hebben gehoord.
Verlies
Volgens marketingdirecteur Ruud Dekker van Amev heeft zijn maatschappij geen verlies geleden in de aan- en verkoop van het 50%-belang in Kröller Boom. “Niet als je de investering afzet tegen de prijs die we nu voor de aandelen hebben gekregen.”
Dekker wijst wel op de rekening-courantverhouding en het productiebelang van Amev bij Kröller Boom. “Daarmee hadden we meer te verliezen bij Kröller Boom, maar daarover zijn nu goede afspraken gemaakt.” Gevraagd naar de aard van die afspraken, zegt Dick Wouters van niets te weten. “Hij zal wel bedoelen dat we op een goede manier uit elkaar zijn gegaan.” Dus Amev blijft een belangrijk zakenpartner van Kröller Boom? “Absoluut.”
Beijer Advies
Volgens Dekker is er geen parallel te trekken tussen de financiële problemen bij Kröller Boom en het Haarlemse Beijer Advies. “Het zijn totaal verschillende bedrijven. Al zal ik niet ontkennen dat Beijer nadrukkelijk onze aandacht heeft. Maar ik haast me dan gelijk te zeggen dat algemeen bekend is dat de markt voor assurantiebemiddeling momenteel niet erg gunstig is.”
Amev heeft overigens de resterende aandelen (15%) van voormalig directeur/eigenaar Frans Pasman gekocht en bezit nu alle aandelen in Beijer Advies. “We willen het bedrijf weer op orde krijgen en dan ons belang terugbrengen tot een minderheidsbelang”, zo besluit Dekker.

Reageer op dit artikel