nieuws

Verzekeringssites verliezen keurmerk

Archief

De internetsites van de financiële dienstverleners Herasto, Omnipolis, Geldshop, VerzekerVoordelig, Vola en Wellowell raken het Web Trader-keurmerk kwijt. De Consumentenbond vindt dat door de komst van nieuwe wetgeving, een geschillencommissie en een keurmerk van de branche zelf, zijn eigen keurmerk overbodig is geworden.

In november 1999 introduceerde de Consumentenbond het keurmerk “omdat de shoppende internetter nog vogelvrij was; noch de wetgever noch de branche zelf had de consumentenbescherming goed geregeld”.
Doel van Web Trader was om de maatschappelijke discussie over consumentenbescherming op internet aan te wakkeren, consumenten een leidraad te bieden, het gedrag van de branche van internetwinkels te beïnvloeden en met het Web Trader-keurmerk een aanzet te geven voor nieuwe wetgeving.
Volgens de Consumentenbond zijn deze doelen nu bereikt. Er is nieuwe wetgeving (Wet Kopen Op Afstand; Wet Bescherming Persoonsgegevens), er is een nieuw keurmerk van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (keurmerk Thuiswinkel Waarborg) en de daarbij behorende onafhankelijke geschillencommissie (waarin de Consumentenbond zitting heeft).
De bezitters van Web Trader-keurmerk raken dit per 1 januari 2002 kwijt. Als zij een keurmerk willen blijven voeren, dan kunnen zij het keurmerk Thuiswinkel Waarborg aanvragen. De kosten hiervoor zijn gerelateerd aan de omzet van het bedrijf, met een minimum van ( 2.000 per jaar.
Onafhankelijkheid
De eigenaar van de website Omnipolis, Bulle Assurantiën, gaat op dit moment nog niet in zee met de Thuiswinkel Organisatie. Henry Bulle: “Ik ben benaderd voor het oprichten van een nieuw keurmerk. Ik wacht eerst af wat daar uitkomt. Het gaat om het draagvlak voor zo’n keurmerk en vooralsnog heeft het keurmerk van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie dat draagvlak niet.”
Wellowell, ook in het bezit van het keurmerk, heeft nog geen beslissing genomen. NVA-lid Herasto laat weten “teleurgesteld te zijn dat de Consumentenbond zo kort na invoering het keurmerk alweer afschaft”. “Het keurmerk van de Thuiswinkel Organisatie is in verband met de kosten geen optie”, zegt directeur Onno van der Post. “Bovendien zou de onafhankelijkheid van dit keurmerk een probleem kunnen zijn. De kosten zijn gerelateerd aan de omzet. Als ik daardoor een goede bron van inkomsten ben voor de Thuiswinkel Organisatie, hebben zij er wellicht niet zo’n behoefte aan om mij hard aan te pakken als er klachten zijn.”
Herasto heeft overigens ook de e-mail ontvangen van de Handwerkshop, die een eigen keurmerk nastreeft voor kleinere webwinkels met maximaal tien werknemers. Van der Post: “Voorlopig wacht ik af en blijf ik zaken afhandelen zoals ik dat gewend ben. Misschien dat ik op de website ga vermelden dat wij het Web Trader-keurmerk hebben gevoerd.”

Reageer op dit artikel