nieuws

Verzekeraars zetten leugendetectors in

Archief

De Britse autoverzekeraar Highway Insurance gaat een leugendetector inzetten om valse of te hoge claims tegen te gaan. Twee andere maatschappijen hebben eveneens een detector aangeschaft.

Naar schatting wordt in Groot-Brittannië jaarlijks voor 2,25 miljard pond (bijna ( 8 miljard) te veel schade geclaimd. Een aantal verzekeringsmaatschappijen wil dat bedrag verkleinen door leugendetectors in te zetten bij mensen die telefonisch aangifte doen. Highway Insurance is de eerste die het systeem gaat hanteren; twee andere verzekeraars hebben de detectoren al aangeschaft.
Het systeem analyseert de toonhoogte en toonfluctuaties in de stem van de beller. Als deze volgens de detector liegt, gaat een rood lampje branden, zodat de medewerker gerichtere vragen kan stellen om uit te zoeken of de verzekerde wel de waarheid spreekt.

Reageer op dit artikel